Tavuk Göğsün Üzerindeki Beyaz Çizgilerin Anlamı

14.03.2025
693

Tavuk etinin gerçek renginin pembeye yakın olduğu gözle görülebilir bir gerçek. Peki tavuğun göğüs kısmında bulunan ve gözle görülebilmekte olan beyaz çizgilerin ne olduğu hakkında hiç merak uyandırdınız mı? Çoğumuz bu çizgilerin ne olduğunu ve faydalı mı yoksa zararlı mı olduklarını merak ediyoruz öyle değil mi? Sizce bu çizgiler normal mi değil mi? Bologna Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma tüm gerçekleri göz önüne serdi. İşte tavuk eti hakkında bilinmeyen gerçekler..

Bizler her vakit neleri yemeniz ve neleri yememeniz hakkındaki bilgileri sizlere öğretmek ve yiyecekler ile ilgili kesin kararları sizler için sağlıklı olacak şekilde vermekle ilgileniyoruz. İşte bu yüzden bu belirtileri sizinle paylaşıyoruz.

İtalyan Hayvan Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, çizgili et parçalarının normalden daha yağlı bulunduğunu ve genelde normal yağ içeriğini % 24 oranında aştığını meydana çıkardı. Bu amaçla araştırmacılar, çizgilerin tavukların daha süratli büyümesine ve normalden daha çok beden ağırlığı kazanmasına yardımcı olmak amacıyla sarf edilen yeni çiftçilik ve yetiştirme tekniklerinin bir neticesi bulunduğuna inanıyor. Bu aynı vakitte, genelde melez tavuklarda tespit edilen bir kas bozukluğunun bir işareti olabilir.

Araştırmaya göre, 50 sene evveline kıyasla, tavuklar ve hindiler gereksinim duyulan vaktin %50 sinde büyüyor ve beden ağırlıklarının iki katına çıkıyor. Bu, genelde doymamış hayvansal yağa sahip yüksek enerjili yemlerle yerleştirilen tavuklarda görülüyor.

Göğüs eti bilhassa Avrupa ve Kuzey Amerika’da tanınmış duruma geldi. Ne yazık ki, bu uygulamalar tavuklarda kas bozukluğuna yol açmış ve kaslarda azalma bulunduğu amacıyla beyaz çizgili tavuk göğüslerine namacıyla olmuş. Araştırma ayrıca, tavuk etinin seneler içerisinde besin değerinin bir bölümünü kaybettiğini ve beyaz şeritli tavuk göğüslerinin protein değerlerinin düşük bulunduğu neticesine vardı. Genel olarak, beyaz çizgili etin yenmesinde bir sakınca yok, fakat gene de dezavantajları var. Daha sıhhatli tavuklara kıyasla et daha sert olabilir ve genelde tadı “odunsu” olarak adlandırılır. Aynı zamanda daha az tada ve besin değerlerine sahip bulunduğuna inanılıyor.

Yapılan bir ankete göre, tüketicilerin aşağı yukarı yarısının, orta derece çizikleri tespit edilen tavuk göğsünü almıyor. Çok sık beyaz çizgili tavukların ise daha yağlı ve mermer görüntülü bulunduğu da kaydedildi. Nihayetinde, beyaz şeritler büyük ihtimalle kümes hayvanları endüstrisi amacıyla iyi bir haber değil. İnsanlar, güvenilir bulunduğunu düşündükleri şeyleri satın alacaklar ve büyük insan nüfusuna sıhhatli besin sağlamak söz hususu bulunduğunda hiçbir kestirme yol yok gibi görünüyor. Et satın alırken fark ettiğiniz alışılmadık şeyler nelerdir? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!