Öksürüğe, Gribe, Bronşite, Astıma Birebir: Adeta Şifa Deposu

26.12.2024
56

Öksürüğün, Gribin, Bronşitin, Astımın Baş Düşmanı.. Adeta Şifa Deposu. Gülgillerin alt familyasına ait bir bitki olup özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetişmektedir. Olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyve, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Deyim yerindeyse adeta bir şifa deposudur. Özellikle sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bu meyve bakın neymiş hangi hastalıklara iyi geliyormuş? İŞTE DETAYLAR..

Neden mi bahsediyoruz? Tabi ki muşmuladan. Muşmulanın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Nelermiş bu faydalar gelin birlikte öğrenelim efendim.

 

Muşmulanın Faydaları Nelerdir? Potasyum, kalsiyum, demir, lif, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir.

Aynı zamanda A ve C vitamini de içerir. Bağırsak hareketlerini arttırır. Bu özelliğiyle hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Vücutta oluşan iltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir. Çay olarak tüketildiğinde kuru öksürüğe iyi gelir. Antioksidan özelliği sayesinde ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Sindirim sisteminin çalışmasına destek olur.

Böbrek ve karaciğer sağlığında olumlu etkileri vardır. Yaprakları kaynatıldığında romatizma ağrılarının tedavisinde etkilidir. Doktorunuza Danışınız.

Gülgillerin alt familyasına ait bir bitki olan muşmula, özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. Olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyve, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bazı yörelerde ‘döngel, beşbıyık’ ve ‘töngel’ isimleriyle de bilinir. Muşmulanın seveni olduğu kadar sevmeyeni de oldukça fazla.

Ancak faydalarını duyduktan sonra bu meyveyi mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz, bizden söylemesi. ‘Muşmula nasıl yenir ve faydaları nelerdir?’ diye merak edenler için,

Muşmulayı doğru tüketme yöntemleri:

Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde yetişen bu meyve farklı bir tat ve aromaya sahiptir. Aynı zamanda yılın çok kısa bir zamanında bu meyve yetişmektedir. Olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyve, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bazı yörelerde ‘döngel, beşbıyık’ ve ‘töngel’ isimleriyle de bilinir. Muşmulanın seveni olduğu kadar sevmeyeni de oldukça fazla .Faydalarını duyduktan sonra bu meyveyi mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz, bizden söylemesi. ‘Muşmula nasıl yenir ve faydaları nelerdir?’ diye merak edenler için, işte muşmulayı doğru tüketme yöntemleri:

Muşmulanın Faydaları Nelerdir?

⦁ Potasyum, kalsiyum, demir, lif, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini de içerir.

⦁ Bağırsak hareketlerini arttırır. Bu özelliğiyle hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir.

⦁ Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

⦁ Vücutta oluşan iltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir.

⦁ Çay olarak tüketildiğinde kuru öksürüğe iyi gelir.

⦁ Antioksidan özelliği sayesinde ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

⦁ Sindirim sisteminin çalışmasına destek olur.

Böbrek ve karaciğer sağlığında olumlu etkileri vardır.

⦁ Yaprakları kaynatıldığında romatizma ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Besin değeri olarak en dikkat çekici özellik karbonhidrat içeriğinin düşük olmasıdır. Bu değerin neredeyse yarısı diyet lifinden geldiği için şeker oranı yok denecek kadar azdır. Buna istinaden kalorisi en düşük meyvelerin başında yer almaktadır.

Şimdi bu özelliklere göre faydalarına göz atalım:

1: Sindirimi Kolaylaştırır

Yüksek diyet lifi içeriğinden dolayı sindirimi düzenleme ve hızlandırma etkisi vardır. Diyet lifi ile bağırsak sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Kolon kanseri riskini en aza indirir. Aynı zamanda erkenden doymanıza yardımcı olur. Bu sayede zayıflamanıza da yardımcı olmaktadır.

2: Cildi Güzelleştirir

İçeriğindeki yüksek A vitamini ile cildi güzelleştirmeye yardımcı olur. Cilt tonunun homojen olarak dağılmasını yardımcı olur. Cildi rengini güzelleştirir ve parlaklaştırır. Akne ve sivilce oluşumunu doğal olarak engeller.

3: Göz Hastalıklarından Korur

Yine yüksek A vitamini ile göz sağlığı açısından oldukça önemli etkileri vardır. Göz hastalıklarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Gözlerin daha net ve sağlıklı olmasında etkilidir.

4: Kan Basıncını Dengeler

Yüksek potasyum içeriği ile kan basıncını dengeleyerek tansiyon sorunlarını önler. Kas ve sinir sistemi sorunlarının oluşumunu engeller.

5: Kemik ve Eklemleri Güçlendirir

Kalsiyum içeriği ile kas kemik ve eklemlerinin daha güçlü olmasına yardımcı olur.

6: Antioksidan Özelliği

Özellikle olgunlaşmamış yani çiğ döngelin antioksidan içeriği daha yüksektir. Bu sayede vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanser ve tümör hücrelerinin oluşumunu engeller.

Muşmula Nasıl Yenmeli, Ne Şekilde Tüketilmelidir?

⦁ Olgunlaşmış muşmula kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat edilerek sade bir şekilde tüketilebilir. Muşmulanın en faydalı hali meyvesini taze taze tüketmektir.

⦁ Eğer muşmulayı sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartarak blenderdan çektirip püre haline getirebilirsiniz.

⦁ Muşmulayı kabuk ve çekirdeklerinden arındırdıktan sonra sirke, reçel, marmelat, pekmez ve hoşaf yapımında kullanabilirsiniz.

⦁ Eğer muşmulalar yeterince olgunlaşmadıysa, çekirdeklerini çıkartıp çay yapımında kullanabilirsiniz.

⦁ Muşmulayı güneşte kurutarak kış için de saklayabilirsiniz.

⦁ Muşmulayı püre haline getirdikten sonra tatlı yapımında kullanabilir, sevdiğiniz tatlılara aroma katabilirsiniz.

Tüm bu özelliklere göre kışın belli zamanlarda çıkan bu meyveyi rahatlıkla tüketebilirsiniz. Düşük kalorisi ile de kilo sorunu olan veya diyet yapanların da rahatça tüketebileceği bir meyvedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!