Antibiyotik Kusulursa Tekrar Verilir Mi?

17.11.2024
45

Ateş Düşürücü Kusulursa Tekrar Verilir Mi?

Antibiyotik kusulursa tekrar verilir mi? Pek çok anne bu sorunun yanıtını araştırıyor. Özellikle de ilk çocuğuna bakanlar ya da ilaçlar konusunda fazla bilgisi olmayanlar. Araştırılan bir diğer soru ise ateş düşürücü kusulursa tekrar verilir mi?

Sağlık şakaya gelmez. Ve gerek antibiyotik gerekse de ateş düşürücü sağlıklı insanlar tarafından içilmez. Belki de mide bulantısı ilacı içmeden önce vardır. Ancak bazı ilaçların yan etkileri arasında da mide bulantısı bulunmaktadır.

Vereceğimiz bilgiler sadece bebekler için geçerli değil. Antibiyotik ya da ateş düşürücü içip siz de kusmuş olabilirsiniz. Bu durumda ilacı da kusmuş olabilirsiniz. Yeniden içmezseniz tedaviniz yarım kalır. Bir daha içerseniz zehirlenme korkusu taşırsınız. Sizi bu ikilemden kurtaracağız.

Antibiyotik Kusulursa Tekrar Verilir Mi?

Antibiyotik Kusulursa Tekrar Verilir Mi?

Çocuklar, içtikleri ilaçlara kusarak tepki verirler. Belki çocuğunuzun midesi bulanıyordur. Ya da içtiği antibiyotik midesini bulandırmıştır. Var sayalım ki çocuğunuz herhangi bir nedenle antibiyotik içtikten sonra kustu. Siz antibiyotiği de kustuğunu gördünüz. Peki antibiyotik kusulursa tekrar verilir mi?

Antibiyotik kusulursa ve siz bunu fark ederseniz, çocuğunuza bir doz daha antibiyotik verebilirsiniz. Peki ya ikinci antibiyotik de  kusulursa yeniden vermeli misiniz? Hayır. Bu gibi bir durumda doktorunuza danışın. Çünkü çok sık tekrarlanan antibiyotik alımı çocuklarda ishale neden olur. Bu durum özellikle belirli antibiyotik türleri için geçerlidir.

Çocuğunuzun, içtiği antibiyotiği kusmaması için şu yöntemlerden birini deneyin:

  • Antibiyotiği, kaşıkla yediği bir şeyin içerisine karıştırarak verin.
  • Şiringa ile yanağından aşağıya doğru şiringa edin.

Bu yöntemler genellikle antibiyotiğin alınması aşamasında işe yarar. Çocuğunuz verdiğiniz antibiyotiği midesinde tutar. Bulunla birlikte çocuk etkin olarak yutma refleksine sahip değilse  dilinin orrtasına gelen bir madde onun öğürmesine neden olur. Bunun sonrasında da kusar.

Antibiyotik Kusunca Tekrar Verilir Mi?

İçtiğiniz antibiyotiği yetişkin bir birey olarak siz de kusabilirsiniz. Bu durumda içtiğiniz antibiyotik üzerinden ne kadar zaman geçtiğine bakın. Bir antibiyotik iki saatlik zaman içerisinde emilir. Bu nedenle antibiyotik içtiniz ve iki saat içerisinde kustunuz var sayalım. Ve HİV tedavisi gördüğünüzü düşünelim. Antibiyotiği yeniden içebilirsiniz.

Aksi halde, içtiğiniz ilaç vücudunuzdan atıldığı için tedaviniz yarım kalmış olacaktır. Bu nedenle yeniden içmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Peki her antibiyotik içip kusunca tekrar verilir mi? Vermiş olduğumuz bilgi her antibiyotik için geçerli değildir.

Bazı antibiyotiklerin yan etkileri arasında mide bulantısı vardır. Bu nedenle antibiyotik kusunca yeniden içmeden önce doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Zaten mideniz bulandığı için kustuysanız yeniden içebilirsiniz. Ama fazla doz tekrarının ishale neden olduğu antibiyotik kusunca yeniden içmeniz önerilmeyebilir.

Ateş Düşürücü Kusulursa Tekrar Verilir Mi?

Pek çok anne bu sorunu yaşıyor. Yüksek ateşi olan çocuk, parasetamol içtikten sonra kusuyor. Peki ateş düşürücü kusunca tekrar verilir mi?

Çocuğunuzun, verdiğiniz ateş düşürücü ile ne kadar parasetamol aldığını bilemezsiniz. Bu nedenle siz ilacı verdikten hemen sonra kussa dahi doz tekrarı yapmayın. Bunun yerine içeriğinde Parasetamol değil de İbuprofen olan bir ilaç vermeyi tercih edin.

İlaç prospektüsü içerisinde yer alan dozaj talimatlarını mutlaka okuyun. Ya da doktorunuza danışın. Unutmayın: yaptığınız küçük hatalar büyük sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle doğru dozaj kullanımı çok önemlidir.

Düşük dozda verdiğiniz ateş düşürücü ile çocuğunuzu tedavi edemezsiniz. Yüksek doz ise olumsuz sonuçlara neden olur. Tüm bunlar dolayısı ile doktorunuza önceden, her ihtimale karşı, ateş düşürücüyü kusarsa ne yapmanız gerektiğini sorun.

Eğer bunu önceden sormayı unuttuysanız, ateş düşürücü şurubu kustu ne yapmalıyım diye eczacınıza sorun. Antibiyotik kusulursa tekrar verilir mi sorusunun yanıtını doktorunuza danışın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!